• Promijenite boje

  • Promijenite veličinu

Bolesti protiv kojih se cijepi – informacije za roditelje

22. srpnja 2014.
Off

Ovdje možete pročitati prijevod letka s informacijama o simptomima, znakovima i komplikacijama bolesti protiv kojih se cijepi koji je izradio Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije.

Sve ovdje navedene bolesti, od kojih neke mogu imati ozbiljne komplikacije, te neke druge bolesti, mogu se spriječiti cijepljenjem. Da biste zašštitili svoju obitelj od bolesti, osigurajte da Vam djeca budu cijepljena u skladu s kalendarom cijepljenja u Vaššoj zemlji.

Ovdje je izneseno tek nekoliko činjenica koje biste trebali znati o nekim bolestima protiv kojih se cijepi.

Ospice
Ospice su vrlo zarazna bolest uzrokovana virusima, koja se šširi kihanjem, kaššljanjem, bliskim kontaktom, te izravnim dodirom s zaraznim izlučevinama nosa i grla.
Zaražžena osoba možže prenijeti ospice na druge osobe od četiri dana prije pojave osipa do četiri dana nakon pojave osipa.
Znakovi i simptomi:
Najraniji znakovi bolesti uključuju
• visoku temperaturu
• curenje iz nosa
• kaššalj
• crvene vodenaste oči
• sitne bijele pjege, koje se pojave s unutarnje strane obraza u početnom stadiju bolesti.
Nakon nekoliko dana pojavi se osip koji najčeššće počinje na licu u vratu. Osip se postupno šširi tijelom dok ne zahvati stopala i ššake i traje pet do ššest dana, nakon čega počinje blijediti. Najozbiljnije komplikacije bolesti uključuju:
• sljepoću
• encefalitis (upala i oticanje mozga)
• tešški proljev s dehidracijom
• upalu uha
• tešške infekcije diššnih puteva, poput upale pluća
U najtežžim slučajevima komplikacije ospica mogu biti smrtonosne. U epidemijama ospica u Europskoj regiji ima smrtnih slučajeva zbog komplikacija bolesti.

Rubela
Rubela je virusna bolest koja se šširi kontaktom sa zaražženom osobom, kaššljanjem i kihanjem. Bolest se najefikasnije prenosi u vrijeme kad bolesnik ima osip, ali možže se prenijeti i do sedam dana prije pojave osipa. Osobe koje nemaju simptome bolesti također mogu prenijeti rubelu.
Znakovi i simptomi:
Rubela možže započeti s blago poviššenom tjelesnom temperaturom u trajanju od dan-dva i povećanim bolnim limfnim čvorovima na stražžnjem dijelu vrata i iza uššiju. Nakon toga se pojavi osip koji započinje na licu i šširi se prema dole. Međutim, neki ljudi koji se zaraze rubelom, nemaju nikakve simptome.
Rubela je kod djece obično blaga bolest, iako se u rijetkim slučajevima mogu javiti ozbiljne poteškoće poput sklonosti krvarenjima i upale mozga. Rubela je najopasnija za nerođenu djecu majki koje obole u trudnoći. Sindrom kongenitalne rubele možže se očitovati pobačajem ili prirođenim ošštećenjima djeteta poput gluhoće, mentalnog ošštećenja i malformacija nekih organa, npr. srca.

Zauššnjaci
Zauššnjaci se prenose na taj način da osoba udahne virus mumpsa kojega zaražžena osoba kihanjem ili kaššljanjem izbaci u zrak. Također se bolest možže prenijeti dodirom sa slinom. Zauššnjaci se mogu prenijeti na osjetljive osobe prije nego ššto žžlijezde oteknu i do pet dana nakon ššto oteknu.
Znakovi i simptomi:
Najčeššći simptomi zauššnjaka su: zimica, gubitak apetita, umor, bolovi u mišićima, glavobolja, nakon čega nateknu žžlijezde ispred uššiju ili ispod vilice.
Neke zaražžene osobe ne razviju simptome bolesti.
Kod većine djece zauššnjaci su blaga bolesti, ali mogu i uzrokovati ozbiljne i trajne potešškoće poput meningitisa (ozbiljna upala ovojnica mozga i leđne moždine) i gluhoće. Zauššnjaci rijetko mogu biti smrtonosni.

Dječja paraliza (poliomijelitis)
Dječja paraliza je uzrokovana virusom koji napada žživčani sustav. Virus ulazi u tijelo kroz usta i množži se u crijevima. Najčeššće se radi o fekalno-oralnom putu prijenosa. Često se zaraza prenosi hranom ili vodom za piće koja je kontaminirana zbog lošše osobne higijene, manjkave sanitacije ili neadekvatnog zbrinjavanja otpadnih voda. Virusi poliomijelitisa se također ššire kaššljanjem i kihanjem.
Znakovi i simptomi:
Početni simptomi bolesti su:
• zimica
• umor
• glavobolja
• povraćanje
• ukočenost vrata i bolovi u udovima

Dječja paraliza prvenstveno pogađa djecu ali možže dovesti do paralize kod mladžih i odraslih koji nisu imuni.
Poliomijelitis možže dovesti do totalne paralize u roku od nekoliko sati, s obzirom da bolest možže zahvatiti produžženu možždinu i/ili mozak. Takva paraliza možže biti trajna. Paraliza miššića za disanje možže dovesti do smrti. Ne postoji specifičan lijek za dječju paralizu.

Bolest uzrokovana Haemophilusom influenzae tipa B (Hib)
Hib bolest je uzrokovana bakterijom. Ove se bakterije uobičajeno zadržžavaju u nosu i grlu ne uzrokujući nikakve smetnje. Međutim, osoba možže oboljeti ako bakterije dođu u pluća ili u krvotok. Hib bolest šširi se s osobe na osobu kaššljanjem ili kihanjem.
Znakovi i simptomi
Simptomi Hib bolesti ovise o tome koji je dio tijela zahvaćen upalom. Kod svih oblika Hib bolesti prisutno je poviššenje tjelesne temperature. Najčešći oblik Hib bolesti je meningitis; simptomi uključuju ukočen vrat, glavobolju, povraćanje i gubitak pažžnje. Drugi oblici Hib bolesti mogu uzrokovati smetnje disanja i gutanja, kaššalj, grlobolju, bol u prsima i glavobolju.

Hib bolest je vrlo opasna. Infekcija možže uzrokovati
• Meningitis (upalu membrana koje oblažžu mozak i leđnu možždinu)
• Epiglotitis (opasno oticanje epiglotisa u stražžnjem dijelu grla)
• Pneumoniju (upalu pluća)
• Osteomijelitis (upalu kosti i zglobova)
• Celulitis (upalu potkožžnog tkiva, obično na licu)

Ova se stanja mogu brzo razviti, a meningitis i epiglotitis mogu biti smrtonosni. Djeca koja prežžive Hib meningitis mogu imati za posljedicu ošštećenje mozga ili gluhoću. Većina djece koja obole od Hib bolesti trebaju bolničku njegu. Čak i uz liječenje postoji mogućnost smrtnog ishoda.

Recenzirano:
Označava kada je članak pregledan u potpunosti od strane stručne osobe. Ova dva datuma se ne moraju uvijek poklapati

Promjenjeno: 29. svibnja 2015.
Promjenjeno označava kada je članak zadnji put izmjenjen. Promjenjen je dio člnaka ili cijeli članak
O autoru
Izvor: World Health Organization 2012Za dodatne informacije i originalni letak posjetite:www.euro.who.int/vaccine/resourcecentre